GAD ARCHITECTURE&GOKHAN AVCIOGLU - AHK KNDU VILLAS
  1. Home
  2. Award 2016
  3. House
  4. AHK KNDU VILLAS

AHK KNDU VILLAS

GAD ARCHITECTURE&GOKHAN AVCIOGLU

House / Future
GAD ARCHITECTURE&GOKHAN AVCIOGLU

The project is located near a site zoned by the municipality specifically for residential development. To the south, less than 500 meters away, some of Antalya’s most exclusive hotels line the coast. To the west there is a small river and estuary that allow access to the beach via boat. Since the area is largely under developed, new roads to the site will be created which will join isolated areas to the transportation system. This is especially encouraging as Antalya suffers from a lack of adequate transportation systems and road networks.
PHOTOVOLTAIC PANELS
The strategic orientation of the site enables the south facing roof to be fitted with Photovoltaic panels, used to produce renewable energy. The energy created will greatly aid in reducing energy consumption of each unit.
CLERESTORY WINDOWS
The clerestory window aids in the passive ventilation of the unit allowing fresh air to be drawn in and expelled at roof level. The position of the window allows daylight to enter without the effects of solar gains. The clımate inside the buıldıng is controlled with natural sustainable design principles.
WOODEN CLADDING
The East and West facades of the building are glazed, the North and south facades are protected with timber cladding. This element acts as a second façade and shell for the design, it protects the structure and helps to articulate the exterior form of the building.
SUSTAINABILITY BEYOND GREEN
‘Sustainability beyond Green’ is a concept used throughout this project. From energy producing technology, rainwater reservoirs, to a form that improves internal climatic conditions without the need to use artificial ventilation systems. The green areas allow the users to connect individually to the environment taking them back to a style of living based on our vernacular past where the land can be worked for a return. ‘The Art of Survival’ is a concept that has formed part of the landscape design, where manicured garden systems have been avoided and the promotion of native plant species have been at the forefront of the gardening scheme. Native tree species such as the Turkish Pine and Oak have been strategically added to the green scheme since their near extinction in Antalya. In addition native species of grass and aquatic plants have been considered to the greater site plan, which includes the river, to host a variety of organisms and promote the natural species diversity and ecology. The banks of the river are to include a tiered dock to allow amphibious species access to and from the water as well as being able to deal with fluctuations of the river water level. Furthermore bee farm proposals have also been included in the landscape design. The aim of these farms is to help the residents reconnect with their environment, learn the importance of nature and the whole ecosystem and overcome fears distilled in them. The rewards for this effort will be two types of organic honey; wild flower and pine honey, a delicious and rare honey local to the region. The design team have intricately considered a ‘sustainist’ approach to the evolution of the design. This not only incorporates beyond green but also social design elements.
Solar panel carts will allow frequent access to and from the site towards the beach. Bicycle lanes and solar powered street lights complete the sustainable approach.
FUTURE DEVELOPMENT
Future plans to extend the current design include four more clusters of villas within the same area

Credits

 ANTALYA
 AHK
 06/2016
 33874
 gokhan avcioglu
 Mustafa Kemal Kayis, Mert Turkozu, Osman Sumer, Semih Acar, Yildiz Gergun, Nesime Onel, Goksen Gungor, Esra Esen, Pelin Aribaş, Yucel Demir. Durak Arıkan

Curriculum

This award winning project, is a residential development 20 kilometers from Antalya. It includes four large, 22 medium and 12 small residential units. Each unit has its own underground car park and is linked to public transport via specially designed underground connections. The project combines sustainable design and build principles by sourcing only locally available materials, low waste, low pollution and offers communal green spaces for circulation and recreation. In addition the north-south orientation maximizes the use of sunlight as each dwelling is fitted with photo-voltaic panels that produce energy. The form and exterior timber cladding acts as a shell that regulates climatic conditions, defines the boundaries of each unit and improves interior lighting and privacy. The use of stone coupled with timber brings an element of spirituality and sophistication to the design. The warm organic colors communicate a message of timelessness.

https://www.gadarchitecture.com/en/ahk-kndu-villas

Community Wish List Special Prize

Contribuisci con il tuo voto

Votazioni chiuse


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054