The Paintworks - DROO
  1. Home
  2. Architettura
  3. The Paintworks

The Paintworks

Edificio multifunzionale

DROO

Scritto da DROO - 20 gennaio 2020

DROO have completed The Paintworks, a contemporary mixed-use building over 1550 sq. m in Shoreditch, London. Set in a conservation area, The Paintworks is a former artists workshops and art supplies store on the corner of Kingsland Road and Falkirk Street. DROO has converted and added to the existing building to become a contemporary collection of apartments, ranging from one to three bedrooms, and two office spaces. DROO has also designed the interiors, with a focus on natural light and accentuating the space, to create a perfect blank canvas for residents to enjoy city living.

From the outside, a white, custom-textured “crumpled paper” façade envelops the minimalist structure and is a nod to the building’s history as artists’ workshops. Large framed box bay windows on each of the five floors bring to mind canvases and serve to flood the building with light and frame views out on to the city. The architectural language is articulated, but with modest restraint.

Materially, the façade is made of a recycled resin and concrete compound called Acantha Papyrus. DROO created the particular texture especially for this project, to be an echo of the building’s story. The material is environmentally sustainable due to the recycled content, and it is also extremely light, resistant to heat, temperature, and weathering.

Ultimately, the site was very challenging and tight. It borders on Hackney College on one side, and the Kingsland Road terrace conservation area on the other. Many sight lines had to be taken into account, as well as ensuring the overall structure fit within with the neighborhood. The sheer quantity of glazing and the very large windows are skillfully incorporated to make sure that the sight lines and privacy of both occupants and neighbors are protected. The team endlessly pushed and pulled floorplates to produce an articulated façade system that respects all of the conservation constraints.

DROO’s design includes an extensive extension to the basement, and into what was the rear carpark on the site. The building is an extension of Victorian industrial warehouse so the geometry of the original building lines extend along the slabs of the extension, and the bay window line extends to the perimeter of the site. This allows for the solid façade itself to sit back, and thus for the existing building to appear nestled into the far larger extension. The effect is of a sensitive dialogue between the original and new structures, rather than a hard division along the same plane.

DROO says: “We sought to create layers of space within a thick façade of projecting glazed bay windows, which hang like picture frames on to the surrounding context. They create dialogue between the building’s past and future. The windows are both within and outside the envelope concurrently and create an in-between space within vast volumes, in which one may sit perched between the city and interior”.

Location: London, United Kingdom
Completion: 2019
Gross Floor Area: 1,550 m2
Architect: DROO
Design Team: Amrita Mahindroo, Michel Da Costa Goncalves, Laura Gonzalez
Main Contractor: Paintworks Property

Consultants
Structural:
Fairhurst
Services: Carnell Warren

Photography: © NAARO, courtesy of DROO


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054