New Hachette Livre Headquarters
  1. Home
  2. Architettura
  3. New Hachette Livre Headquarters

New Hachette Livre Headquarters

Jacques Ferrier Architectures

New Hachette Livre Headquarters
Scritto da Jacques Ferrier Architectures -
The complexity of the site called first of all for a detailed constructibility review. All constraints were modelled on the current PLU (plan local d’urbanisme – local urban development plan) – building heights, street alignments, distances from buildings on neighbouring plots – in order to obtain the greatest possible constructible volume. From this potential form, an initial model was developed, enabling us to define the various design options possible under the current regulations, as well as possible adaptations that could be envisaged in the event of the PLU being revised. This review established the broad lines of the project with respect to its urban location: the largest volumes are situated facing the street (Rue Jean Bleuzen), to the north, and the railway line, to the south. The site analysis also revealed differences in scale that had to be taken into consideration: to the west, the street frontage abuts private houses, while a neighbouring office building to the east and a number of tall apartment blocks to the south-western are imposing presences on the site perimeter. Two key choices were very quickly identified. First, as the most visible angle of the site is the north-western corner, this is where the main entrance and esplanade are located. From this corner, the western façade deflects inwards, away from the site boundary, freeing up a generous outdoor area: here, we proposed to create an extraordinary green space, the papyrus garden, on to which all the building’s communal areas, reception spaces, show spaces, dining areas, and so forth, would look out. From these starting points, we then developed a number of design options, all of which sought to take into account not only the urban dimension but also the way in which people would work in and use the building. The offices all benefit from direct daylight and outside views, and form what could be regarded as the building’s “inhabited envelope”. All the façades are fitted with a second “skin” in the form of a giant slatted blind, which filters the natural light. In this way, the façades are perceived as independent units, eschewing the mundane appearance of a traditional office building and creating a strong urban architectural image. At the heart of each floor, we have combined user flows and all the other functions of the project in a single fluid space. The interior of the building is the polar opposite of a conventional corridor lined with a monotonous array of doors on either side. The unique floor plan allows for a variety of flow options, and consequently also a flexible and adaptable distribution of spaces between the group’s various publishing houses and imprints across each floor. The result is a generous communal space, punctuated by loggias and patios, that links together a series of different atmospheres, encapsulating the individual personalities of the different entities present.

Architectural Team: Jacques Ferrier Architectures
Architect: Jacques Ferrier
Project Manager: Stéphane Vigoureux Rendering
Manager: Corentin Lespagnol
Project Leader: Adrian Garcin
Landscape: Agence TER

Consultants
Structure: HDM Ingénierie SA
Fluids: SOGETI Ingénierie
Economist: SOGETI Ingénierie
Acoustics: ORFEA High Environmental
Quality assistance: SOGETI Ingénierie

General Contractor: ABCD

Client: private
City: Vanves
Competition: winning project in 2010
Completion: 2015
Area: 20 700 m² / 222,800 sq. ft
Cost: 42 500 000 € HT / €42,500,000 excl. tax
Environmental standards: certification HQE® – label BBC / HQE® (High Environmental Quality) certification – BBC (Low-Consumption Building) label
Photographer: Luc Boegly

Iscriviti alla newsletter:
Ho letto la privacy policy e presto il consenso al trattamento dei miei dati personali.
Resta aggiornato sulle novità del mondo dell'architettura e del design
Non perdere interessanti opportunità di formazione
Scopri in anteprima i contenuti del Magazine e della Webzine di THE PLAN
Tag
#Luc Boegly  #Vanves  #Francia  #Uffici  #Europa  #Jacques Ferrier Architectures 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054