Mærsk Tower di C.F. Møller | THE PLAN
  1. Home
  2. Architettura
  3. Mærsk Tower

Mærsk Tower

C.F. Møller Architects

Scritto da C.F. Møller Architects -

The Maersk Tower is a state-of-the-art research building whose innovative architecture creates the optimum framework for world-class health research, making it a landmark in Copenhagen. It aims to contribute positively by linking the University of Copenhagen with the surrounding neighborhoods and wider city. The Tower is an extension of Panum, the University of Copenhagen’s Faculty of Health and Medical Sciences, and contains both research and teaching facilities, as well as a conference center with auditoriums and meeting rooms, connected to the latest technology. In order to create architecture for world-class health research, it is important to design a venue which encourages many opportunities for coming together, transcending different disciplines, from the general public to the research community. This helps to communicate ongoing research activities, leading to knowledge sharing and inspiration for new and ground-breaking research. By selecting a tower typology, there is greater allowance for a green and urban campus park, which is open to everyone and therefore involves and develops the surrounding neighborhood. A unique element of the new Campus Park is the zigzagging “floating path” that leads pedestrians and cyclists across parts of the Maersk Tower. This allows the public the opportunity to get up close to the building and the researchers while at the same time, creating a new connection between Nørre Allé and Blegdamsvej. The Tower rests on a low star-shaped base which contains shared and public facilities. With its transparent façade, the entire base appears open and welcoming and at the same time, this transparency allows the interior of the building to blend in with the external green landscape. The Tower itself holds all research facilities, in innovative and modern laboratories. On each floor the Tower’s functions are linked together in an efficient loop, which provides shorter travel distances and strengthens opportunities for teamwork. A continuous sculptural spiral staircase visually and physically connects the open fifteen-floor atrium, creating an extensive three-dimensional sense of space. Close to the staircase on each floor there is an open and inviting “Science Plaza”, which serves as a natural meeting and communal space for the many employees. A large vertical shard of glass in the copper shutters of the façade makes the spiral staircase and the Science Plazas visible externally and ensures, together with the open base, visibility in relation to the activities of the tower as well as a spectacular and inspiring view over Copenhagen. The façade of the Tower is divided into a relief-like grid structure of story-height copper-covered shutters. The shutters of the façade function as movable climate shields, that automatically opens or closes according to direct sunlight, ensuring direct heat gain in the laboratories is kept to an absolute minimum. At the same time, the shutters provide a deep relief effect to the façade, breaking down the considerable scale of the Tower. In their expression, they also offer a sense of fineness and verticality. The Maersk Tower hosts Denmark’s most energy-efficient laboratories, where waste energy is recycled to a hitherto unprecedented level. This in combination with the movable heat shielding of the façade and other energy-saving measures, makes the building a pioneer of energy-efficient laboratory construction.

Location: Copenhagen, Denmark
Gross Floor Area: 42,700 m2
Date of Completion: 2017
Client: BYGST and the University of Copenhagen
Architect: C.F. Møller Architect
Engineering: Rambøll
Landscape Architect: SLA
Main Contractor: Juul & Nielsen

Consultants: P & Partners, Aggebo & Henriksen, Farquharson Gordon, Cenergia, Innovation Lab

Suppliers
Carpentry: Hansen & Andersen
Steel Sections: Bladt Industries
Aluminum Façade: Waagner-Biro
Internal Doors and Sun-shading: Juul & Nielsen
Elevators: Otis
Kitchen Equipment: Bent Brandt

Photography: © Adam Mørk, © Dragør Luftfoto

Iscriviti alla newsletter:
Ho letto la privacy policy e presto il consenso al trattamento dei miei dati personali.
Resta aggiornato sulle novità del mondo dell'architettura e del design
Non perdere interessanti opportunità di formazione
Scopri in anteprima i contenuti del Magazine e della Webzine di THE PLAN
Tag
#Adam Mørk  #Dragør Luftfoto  #Copenaghen  #Danimarca  #Schermatura in rame  #Acciaio  #Vetro  #Rame  #Centro ricerca  #Europa  #C.F. Møller Architects 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054