Engineering Education and Research Center - Ennead Architects
  1. Home
  2. Architettura
  3. Engineering Education and Research Center

Engineering Education and Research Center

Ennead Architects

Scritto da Ennead Architects - 16 febbraio 2018

The Cockrell School of Engineering at the University of Texas at Austin celebrated on September 28 the opening of a new 432,500 sq ft multidisciplinary teaching and research facility, the Engineering Education and Research Center (EERC), designed by Ennead Architects with Jacobs Engineering Group. The EERC creates a dynamic and unifying new hub for engineering innovation on the UT Austin campus, one that matches the global reputation and ambition of the Cockrell School. Ennead Design Partner Todd Schliemann and Management Partner Kevin McClurkan led the Ennead team. Principal-in-Charge Bryan Floth led the Jacobs team. Over seven years in the making, the EERC defines a new approach to engineering education through the integration of undergraduate project-based learning and interdisciplinary graduate research, with state-of-the-art classrooms, large-scale labs and makerspaces. It includes the 23,000 sq ft National Instruments Student Project Center, designed to place the most advanced tools in engineering research into the hands of undergraduates, the James J. and Miriam B. Mulva Auditorium and Conference Center, the Cockrell School’s largest event space, the Texas Instruments teaching and project labs, and the Center for Innovation, the school’s first space dedicated to entrepreneurship and moving revolutionary ideas to market at a faster rate. Todd Schliemann remarks, “The potential applications for engineering continue to expand, in step with the many complex, urgent problems in need of new approaches. We designed the EERC to meet the challenges of an increasingly collaborative field through architecture that reinforces community through visibility and shared space. Recognizing that innovation requires multiple perspectives, the EERC was conceived as an inspiring learning space to encourage greater collaboration between the next generation of problem solvers in this field”. “In the Cockrell School, we are committed to developing future engineering leaders - fearless innovators who will transform industries, lead companies and advance the state of Texas and the nation”, said Cockrell School of Engineering Dean Sharon L. Wood. “The opportunities and resources provided by the EERC will launch these leaders into the world”. Given the school’s strategic and programmatic needs, the building is organized into two nine-story limestone and glass towers, acknowledging the substantially different requirements for labs, offices and workspaces of the Department of Electrical and Computer Engineering and interdisciplinary graduate research. The two towers, with inwardly-oriented glass curtain wall facades, are connected by an enclosed three-story atrium with a folded glass and steel roof, creating a vibrant, light-filled public space, which is the social heart of the building meant to facilitate “productive collisions” between faculty, staff, students and campus visitors. Bridges and staircases create circulation paths throughout and join the different research environments. Prominently visible through floor-to-ceiling glass along the north wall of the atrium is the National Instruments Student Project Center, dedicated to project-based interdisciplinary learning. Its honest expression of raw concrete, fully exposed mechanical systems, and glass walls from room to room puts engineering, and engineering education, on full display. Architectural gestures throughout the building were designed to elevate and celebrate engineering principles - from the steel truss systems spanning the towers to the intricate spiral staircase, from the delicate “V” column underneath the staircase to the sky bridges connecting the floors. Ennead Project Designer Alex O’Briant explains, “The design of this project began with establishing the basic drivers, as programmatically there were two research environments that had to function in specific ways. Every other architectural move was made to undo the separation of the two towers and stitch these carefully crafted compartments together into one single cohesive engineering community, through a series of unifying gestures and an emphasis on transparency. We created physical and visual connections throughout and anchored them with a massive, open, light-filled atrium at the center of the building that exposes all the layers of activity going on within the building”. The EERC provides a centralized new home for the Cockrell School and defines the engineering precinct at UT Austin, activating that edge of campus and mediating between the contemporary buildings in the area and the core campus. With a comfortably-scaled sequence of spaces, the EERC mitigates a thirty-foot grade change across the site to Waller Creek while creating new campus connections and routes of access. The integrated building and landscape design, including shaded walkways and landscaped open spaces and a height setback for the entry, reference the historic campus using modern idioms. The building materials likewise hearken to the traditional campus with the use of local Texas limestone and ornamental metalwork in stainless steel and zinc. A high performance, LEED Silver building, the EERC employs many sustainable design strategies, including optimized solar orientation and a sophisticated, customized sun shading system based on sustainability analytics that maximizes natural light and comfort while minimizing heat gain in the high-intensity solar environment of Austin sun. The building has automated air quality sensors that adjust the rate of air changes in the labs, storm-water management systems, and planted roofscapes.

Location: Austin, TX, USA
Completion Date: September 2017
Gross Floor Area: 131.826 m2
Design Architect: Ennead Architects
Executive Architect: Jacobs Engineering Group

Consultants
Structural:
Datum + Gojer Engineers
Electrical, Mechanical: Affiliated Engineers
Civil, Cost Estimator: Jacobs
Landscape: Coleman & Associates
Graphic Design: Jankedesign
Technological/AV:  Datacom Design Group

Suppliers
Wood and Expanded Metal Ceilings:
Lindner
Auditorium Seating: Series Seating
Zinc Elements: VM Zinc, elZinc
Metal Mesh and Guardrails​: Carl Stahl DecorCable
Acoustic Plaster: Baswa acoustic
Wood Acoustic Panels: Acoustic GRG Products
Café Countertops: Corian, 3 Form

Tag
#Jeff Goldberg/Esto  #Aislinn Weidele  #Austin  #Stati Uniti  #Facciata continua  #Vetro  #Legno  #Zinco  #Edificio-Complesso universitario  #Edificio scolastico  #America settentrionale  #Ennead Architects  #Architettura del mese 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054